Kolbasa məmulatları alarkən hər bir istehlakçı onun keyfiyyətli olmasına əmin olmaq istəyir. Ticarət şəbəkəsində ən müxtəlif çeşiddə, növdə və keyfiyyətdə kolbasa məmulatları satıldığına görə istehlakçılar bir çox hallarda onun keyfiyyətinin müəyyənləşdirilməsi problemi ilə üz-üzə qalır. Bu baxımdan istehlakçılar üçün faydalı ola biləcək bir sıra məsələlər haqqında məlumat verəcəyik.
İqtisadi İnkişaf Nazirliyi yanında Antiinhisar Siyasəti və İstehlakçıların hüquqlarının müdafiəsi Dövlət Xidmətindən bildirilib ki, kolbasa istehsalına, saxlanmasına və satışına qoyulan müvafiq standart və tələblərə riayət olunması vacibdir. Çünki istehlak üçün hazır qida məhsullarından biri olan kolbasa termiki emaldan keçirilmədən (sosis və sardel istisna olmaqla) qəbul olunur və bu insan orqanizminə ciddi təsir göstərə bilir. Belə ki, kolbasa məmulatı müxtəlif növ ət və ət məhsullarından hazırlanır. Bu məhsulları hazırladıqda növ və çeşidindən asılı olaraq tərkiblərinə əzələ toxumasından başqa, müxtəlif miqdarda piy toxuması, xörək duzu, su, bir sıra dad və rəngləyici maddələr, ədviyyat və s. əlavə edilir.
Kolbasa məmulatı alarkən onun bir sıra əlamətlərinə diqqət yetirmək vacibdir. Belə ki, kolbasa məmulatının (selefondan hazırlanan qabıq istisna olmaqla) qabığı quru və bərk olaraq, ətə yaxşı yapışmalı, qabığın üzərində kif olmamalıdır. Çiy hisə verilmiş kolbasa növlərinin qabığının üzərində kolbasanın ətinə keçməmək şərti ilə az miqdarda ağ kif hissəcikləri ola bilər. Belə kolbasanın səthi quru, təmiz, ləkəsiz və zədəsiz olmalıdır.
Məhsulun iyi və dadına gəlincə, bu növ kolbasalar üçün xarakterik olan və qatılan ədviyyatın xoş iyi və dadı hiss olunmalı, kənar maddələrin iyi, qaxsıma və turşuma kimi xoşagəlməyən iy və dad hiss olunmamalıdır. Kolbasa məmulatını bıçaqla kəsdikdə qiyməsinin rəngi həmin məlumatlar üçün xarakterik olmalıdır. Kolbasa qiyməsi bütün hissəsi boyunca həmcins olmalı, içərisində ağ ləkələr olmamalı, ovulmamalıdır. Piyin rəngi ağ və ya ağımtıl-çəhrayı olmalıdır. Qiymənin içərisində boş yerlər olmamalıdır. Hisə verilmiş kolbasalarda qiymə bərabər dərəcədə çəhrayı olmalı, bozumtul ləkələr olmamalı, piyin rəngi ağ və ya çəhrayı olmalıdır.
Məmulatın konsistensiyasına gəldikdə isə, növündən asılı olaraq kolbasaların qiyməsi çox yumşaq və elastiki olur.
Kolbasa reseptində məmulata əlavə qatışıqların-nişasta, un və s. qarışdırılması da nəzərdə tutulur. Əks halda, kolbasa öz konsistensiyasını itirə bilər. Amma bəzən istehsalçılar əlavələri normadan artıq etməklə istehlakçını aldadırlar. Belə ki, normadan artıq qatışıqlar vurulanda kolbasada ətin miqdarı azalır və bu onun keyfiyyətinə təsir göstərir. Nəticədə istehlakçıya daha az enerji verən məhsul satılmış olur ki, bu da onların qanunvericiklə təsbit olunmuş hüquqlarının pozulmasına səbəb olur.
Ümumiyyətlə, hisə verilmiş, yarım hisə verilmiş, çiy hisə verilmiş və bişmiş halda olan kolbasa növlərinin hər biri standartların tələblərinə, texniki şərtlərinə cavab verməlidir. Məsələn, bişmiş kolbasanın tələblərinə görə 100 kq kolbasaya 2,3 kq xörək duzu istifadə olunmalıdır. Bundan başqa, orqanizmə mənfi təsir göstərən ağır metal duzları, nitritin normadan artıqlığı və ya digər bakteroloji göstəricilər təhlükə törədərsə, bu məhsulların satışa buraxılması yolverilməzdir.
Kolbasalar müvafiq qaydada markalanır və etiketində aşağıdakı məlumatlar olmalıdır
– istehsalçının adı və ünvanı;
– əmtəə nişanı;
– istehsal və qablaşdırma tarixi;
– xalis çəkisi;
– məhsulun tərkibi;
– saxlama müddəti, saxlama şəraiti;
– qida əlavələri, aromatik əlavələr, bioloji aktiv qatışıqlar və digər inqrediyentlər;
– məhsulun hazırlanma üsulu;
– müvafiq standartın adı (nömrəsi) və s.
Kolbasa məmulatlarının növündən asılı olaraq saxlama və satış müddətləri müxtəlifdir. Belə ki, havanın nisbi rütubəti 75-78% olmaqla 0ºС-dən 6ºС-dək temperaturda:
– bişmiş, bişmiş-hisə verilmiş kolbasalar 60 sutka;
– yarım hisə verilmişlər 60 sutka, serviz doğramasında 20, porsion doğramalarda 30 sutka;
– batonlar 72 saat;
– paştetlər 24 saat, başqa bişmiş kolbasalar 48 saat;
– çiy-hisə verilmişlər 4 aya qədər saxlamaq olar;
– sosiska və sardelkalar 30 sutka saxlanıla bilər.
Bəzi növ kolbasaların saxlanma müddəti və şəraiti isə onlar üçün təsdiq edilmiş resepturalar əsasında müəyyən edilir. Belə ki, mənfi 9-7 dərəcədə:
– yarım hisə verilmiş kolbasalar 3 aya qədər,
– bişmiş hisə verilmiş kolbasalar 4 aya qədər,
– çiy hisə verilmiş kolbasalar isə 9 aya qədər saxlanıla bilər.
Kolbasanın çeşidindən və ona təsir edən amillərin xüsusiyyətindən asılı olaraq xarab olmasını göstərən əlamətlər müxtəlif olur. Xarab olmağa başlayan bütün kolbasa növləri üçün ümumi səciyyəvi xüsusiyyət onun səthində müxtəlif dəyişmələrin əmələ gəlməsidir. Belə ki, rəngin bozarması, yapışqanlı mayenin və kifin əmələ gəlməsi, üzərini örtən qabığın ətdən ayrılması, kolbasa ətinin yumşalması və suyun çoxalması, xoşagəlməz iy məhsulun xarab olmasını göstərən başlıca əlamətlərdir. Ona görə də kolbasa məmulatlarını alarkən istehlakçılar diqqətli olmalıdır. Üzərində etiketi olmayan, buraxılma tarixi, yararlılıq müddəti göstərilməyən və ya bu müddətləri ötən kolbasaları almayın. Ticarət şəbəkəsində mövcud tələblərə cavab verməyən şəraitdə saxlanılan keyfiyyətsiz kolbasa məmulatlarına rast gəlsəniz dərhal Dövlət Xidmətinə müraciət edin.
11:13 / 23-11-2024
"Güclü, mütəşəkkil qüvvə" - Kamandar İbrahimov
10:12 / 23-11-2024
70 kq qızılla tutulan diplomat bu səfirlikdə işləyir - Bakıya gətirildi
10:06 / 23-11-2024
Sosial şəbəkədə yeni dələduzluq - Dostunun nömrəsi ilə yazıb pulunu mənimsədilər - VİDEO
10:01 / 23-11-2024
Binadan 22 yaşlı arvadını ataraq öldürən şəxs məhkəmə qarşısında
09:57 / 23-11-2024
AĞIR QƏZA – Ata öldü, qızı və nəvələri yaralandı
16:05 / 22-11-2024
"Ağdam ən abad yurd yerlərimizdən birinə çevrilməkdədir" - Murğuz Alıyev
15:46 / 22-11-2024
Gəlin qaynatasını döşəmə silən taxta ilə döydü
15:41 / 22-11-2024
İlham Əliyev bir sıra sənədlərdə dəyişiklik etdi
15:28 / 22-11-2024
"Azərbaycan hər zaman dostlarını dəstəkləyir" - Elvira Əfəndiyeva
13:47 / 22-11-2024
Zelenski Putinin müraciətinə belə cavab verdi
13:37 / 22-11-2024
Şirvanda ana və qızı həbs edildi
13:29 / 22-11-2024
DSX-dən əməliyyat: sərhədi pozanlar zərərsizləşdirildi
11:57 / 22-11-2024
"Bu torpaqlarda əbədi yaşayacağıq" - Anar Nəbiyev
11:35 / 22-11-2024
50 milyon lirəlik qızıl qalmaqalı: Azərbaycanlı iş adamı axtarılır
10:00 / 22-11-2024
Artıq nikaha onlayn formada girmək mümkün olacaq
09:39 / 22-11-2024
22 noyabr Oğul Övladları Günüdür
08:07 / 22-11-2024
İcra başçısının birinci müavini vətəndaşı məhkəməyə verdi və uduzdu
08:01 / 22-11-2024
“Üzr istəməsini tələb edirik!” - Hikmət Hacıyev
07:55 / 22-11-2024
Küləkli hava şəraiti ilə bağlı xəbərdarlıq!!!
07:51 / 22-11-2024
Ərdoğan-Tramp razılaşması: Türkiyə qoşunları Ukrayna-Rusiya təmas xəttində?
07:38 / 22-11-2024
Damarları yağlı qidalardan necə qoruyaq?
17:35 / 21-11-2024
"Mükəmməl Konstitusiyamız" - Nizami Allahverdiyev
16:14 / 21-11-2024
Qazax Dövlət Sosial İqtisadi Kolleci ərazi partiya təşkilatında Yeni Azərbaycan Partiyasının yardılmasının 32-ci ildönümünə həsr olunmuş tədbir keçirildi
13:58 / 21-11-2024
Azərbaycanda alimentin məbləği artırılır
13:51 / 21-11-2024
Azərbaycan daha bir beynəlxalq konfransa ev sahibliyi edəcək
11:24 / 21-11-2024
COP29-da ilk dəfə olaraq Su üzrə İqlim Fəaliyyəti Bəyannaməsi qəbul edilib
11:19 / 21-11-2024
Hərbi qulluqçumuz vəfat etdi
11:14 / 21-11-2024
Azərbaycanlı qadın Türkiyədə güllələndi - FOTO
11:08 / 21-11-2024
Baş nazirdən şəhid ailələri ilə bağlı yeni qərar
11:04 / 21-11-2024
Əli Əsədov bu qaydaya dəyişiklik etdi
10:59 / 21-11-2024
Bu avtobusların fəaliyyəti bərpa edilir - 46 marşrut
Kolbasalara ətdən başqa nələr qatılır? - DİQQƏTLİ OLUN!
Bölməyə aid digər xəbərlər
Modern.az
Tarix: 14-11-2021, 11:22 Oxunub: 623
Bölməyə aid digər xəbərlər
25-10-2021, 11:02
“Şkola”ya qarşı “məktəb”i, “uçitel”ə qarşı “müəllim”i çıxaran Azərbaycanlı ilk türk qəzetəçisi Həsən bəy Zərdablı..”
18-03-2021, 08:51
“Real qiymət artımları rəsmi açıqlamalardakından qat-qat yüksəkdir”
23-01-2021, 08:00
“Azərbaycan hansı əsrdədir ki, əhali təzək yandırır?!” - FAKT
18-09-2020, 16:11
"İlin əvvəlindən banklara 1 milyard manat likvidlik dəstəyi verilib"
16-09-2020, 11:54
Respublika Uşaq Stomatoloji Mərkəzinin Terapiya şöbəsinin müdiri, həkim-stomatoloq Səadət Xıdırova ilə müsahibə
13-09-2020, 18:35
Karantin rejimi ilə bağlı yeni qərar - BU MƏHDUDİYYƏTLƏR QALIR
7-09-2020, 10:06
Kataraktadan əməliyyat olmaq artıq çox asandır
27-07-2020, 23:21
İlham Əliyev yeni təhsil nazirini qəbul etdi - YENİLƏNİB + FOTO/VİDEO
24-07-2020, 18:07
Rəna xanım Paşayevanın xatirəsinə: “Əlvida, gözəl insan”
24-07-2020, 17:56
Samir Qurbanov: “İşğal altındakı ərazilərdə qanunsuz fəaliyyətə beynəlxalq səviyyədə reaksiya verilməlidir”
24-07-2020, 12:27
Bakıda şirkət müştərilərinin oğurlandığını və haqsız rəqabət aparıldığını iddia edir
24-07-2020, 09:42
İlham Əliyevin yanında su təsərrüfatının vəziyyətinə həsr olunmuş müşavirə keçirildi - YENİLƏNİB + FOTO/VİDEO
22-07-2020, 19:42
Deputat: “Dövlət sərhədində törədilən təxribata görə bütün məsuliyyət işğalçı Ermənistanın üzərinə düşür”
21-07-2020, 18:03
İlham Əliyev və Mehriban Əliyeva Bakıda təqdimat mərasimində - YENİLƏNİB + FOTO/VİDEO
20-07-2020, 14:24
Qurban Qurbanov: “Rəşadın gedişi ən istəmədiyim ayrılıq idi”
19-07-2020, 18:01
İdman jurnalistikası: Keçmişi, indiki problemləri və ümidli gələcəyi