Magna Græcia Universitetinin italiyalı alimləri Aralıq dənizi pəhrizinin COVID-19-un ağır formalarının inkişaf riskini azalda biləcəyini müəyyən ediblər.
ATİA.AZ-ın xarici mediaya istinadla məlumatına görə, tədqiqatçılar Aralıq dənizi pəhrizinin koronavirusa yoluxma riskinə mümkün təsirlərini araşdırıblar.
Məlumdur ki, ənənəvi olaraq İtaliya, İspaniya, Yunanıstan və digər ölkələrin sakinləri tərəfindən istehlaka meylli olan qida ümumi ölüm, xərçəng və ürək-damar xəstəlikləri riskinin aşağı olması ilə əlaqələndirilir. Məlum olub ki, Aralıq dənizi pəhrizində bir sıra vitaminlər, minerallar, yağ turşuları və COVID-19-a qarşı potensial aktivliyə malik fitokimyəvi maddələr var.
Sağlam qidalanma vərdişləri iltihaba və immunitet sisteminə təsir edir və koronavirusun yaratdığı kəskin respirator sindroma qarşı qoruyucu təsir göstərə bilər.
Aralıq dənizi pəhrizində tərəvəzlər, meyvələr, qoz-fındıq, paxlalılar (noxud, lobya və mərcimək), təmizlənməmiş zeytun yağı və balıqlar çoxdur.
Belə bir pəhriz demək olar ki, doymuş yağları, xüsusən də süd məhsulları, ət və quş əti olan qidaları istisna edir. Orta dərəcədə şərab istehlakı tez-tez Aralıq dənizi pəhrizinə daxil edilir.
Bölməyə aid digər xəbərlər